#10 - Modernisme - Peter Nielsen og Peter Laugesen

Denne anden sæson af LYT afsluttes med et af de lidt længere afsnit, der tager afsæt i en periode, nemlig modernismen. Når vi taler om modernismen i dansk litteraturhistorie, er det typisk perioden i 1960’erne med sine eksperimenterende, vilde og systembaserede tekster, vi refererer til, men lyrikken blev moderne langt tidligere – faktisk helt tilbage i 1920’erne. Hvorfor gjorde den dét? Hvad er modernismen og hvad skete der med lyrikken, da den blev moderne? Hvornår skete det egentlig og hvorfor?

Kulturformidler Frederik Schøler giver i første del af podcasten sit bud på en definition på modernismen. Han har undervejs søgt råd hos digterne Peter Nielsen (f. 1948) og Peter Laugesen (f. 1942). Nielsen, der er midt i en skriveraptus, har sendt en fyldig mail, mens Laugesen i et interview med Schøler udfolder sit syn på den modernistiske tradition – og hudfletter modernismens betydning for sit eget forfatterskab.

I løbet af podcasten er der eksempler på Laugesens lyrik, men vi møder også P. S. Shelly, Peter Nielsen, Gertrude Stein, Williams Carlos Williams og Klaus Høeck.